История 2 дня назад vbbka14

2. Прочитайте документ і поміркуйте: Що зробив Лук’ян Кобилиця для того, щоб підняти селян на повстання? Які риси селянської психології він використав? Яке ваше ставлення до вчинку Л. Кобилиці? Із протоколу допиту слідчим Лук’яна Кобилиці про причини виступу селян у 1844 р. ...Що ж стосується підбурювання підданих... то його треба приписати... головним чином Лук’янові Кобилиці, який поширив між підданими ідею, що вони вільні й мусять відібрати в дідичів ліси. Для обґрунтування цього твердження оповідав Кобилиця підданим, що він має цісарський патент, друкований золотими буквами, який забезпечує населенню Русько-Кимпулунзької округи всі свободи. Але під час детального допиту він сказав, що не мав такого патенту, що він тільки купив книжку про права й повинності гірських підданих, яка мала позолочену печатку, й через що прийшов до думки, що вона писана золотими буквами. Із цього патенту він сказав зробити багато копій для тутешніх підданих. Коли його допитано після арешту й обвинувачено в бунтарстві, то виявилося, що ця книжка, якої не знайдено в нього, є не що інше, як твір камерального радника Дорацького про патенти панщини в Галичині та Буковині

Ответ
16
Austerlitz

Відповідь:

Що зробив Лук’ян Кобилиця для того, щоб підняти селян на повстання?

-- Лук'ян Кобилиця поширив між українцями Буковини ідею, що вони вільні й мусять відібрати у дідичів ліси. Пояснював він цю ідею тим, що він має цісарський патент, друкований золотими буквами, який забезпечує населенню Русько-Кимполунзької округи ці права та свободи.

Які риси селянської психології він використав?

-- Лук’ян Кобилиця для тосягнення своєї мети використовував неосвідченість та доврливість селян, які не розумілися на документах та були відданими цісарю.

Яке ваше ставлення до вчинку Л. Кобилиці?

-- В принципі, моє особисте ставлення до Кобилиці позитивне. Звісно, методи реалізаціїї його мети трохи дивні та не чесні, але він хотів допомогти своєму народу отримати  свободу та права на землю, що викликає повагу.

Пояснення:

Повстання під проводом Кобилиці -- селянське повстання на території австрійської частини Буковини у 40-х роках 19 ст. під керівництвом гуцульського лідера Лук'яна Кобилиці. Метою повстання було отримання українцями свободи. прав на землю.

На жаль, повстання було придушене, україїнці не отримали своїх законних прав, а його лідери були засуджені та страчені.

#SPJ1